Wat kost een telefoon?

Mobiele telefoons komen in alle soorten en maten. Je hebt ze van de duurste en meest volledige uitvoering, de zogenaamde flagship modellen, tot de budgettelefoons. Daarom is de vraag “wat kost een telefoon?” niet zo eenvoudig te beantwoorden. De vraag is meer: wat kan en wil iemand er voor uitgeven en wat verwacht men van de telefoon? Ben je op zoek naar een van de nieuwste telefoons of gewoon een simpele telefoon? Wil je een goedkope telefoon zonder abonnement, of wil je juist de combinatie van een abonnement met een telefoon? Het is goed om eerst voor jezelf het bedrag te bepalen en dan te kijken wat je telefoon bij jou past. Welke punten wegen zwaar? Een goede camera, veel interne opslag, een snelle processor? Of ben je iemand die al die nieuwe technische snufjes niet zo interessant vindt en alleen maar wil bellen en eventueel een whatsapp sturen en surfen?

 

Flagship modellen

Als je op zoek bent naar een apparaat uit de top 10 mobiele telefoons, dan kom je al snel uit bij een van de flagship modellen. Dat zijn de “neusje van de zalm” telefoons, die de beste specificaties hebben. Denk bijvoorbeeld bij Samsung aan de S20 modellen, waarvan door sommigen wordt gezegd dat dit de beste serie is die Samsung ooit heeft gemaakt. Of wanneer je denkt aan een iPhone, dan is de net uigekomen iPhone 12 een topmodel. Bij deze modellen van Samsung en iPhone heb je een toestel met alles erop en eraan: een goede camera, veel interne opslag, veel werkgeheugen, een snelle processor. Kortom, specificaties waar je jaren mee vooruit kan. Daarnaast zijn deze telefoons heel mooi afgewerkt met goede materialen. Of je voor Samsung (Android) of iPhone (IOS) kiest, is een persoonlijke voorkeur.

 

Midrange modellen

Wenst men een goede telefoon met veel mogelijkheden, maar die niet zoveel kost als een flagship model, kan men ook kiezen voor een merk zoals Xiaomi. Dit Chinese merk brengt telefoons die qua specificatie vaak niet onderdoen voor de flagships en ook met mooie materialen zijn afgewerkt, alleen kosten ze stukken minder. Overigens biedt Samsung ook een grote variatie aan midrange modellen, een voorbeeld van een telefoon met goede specificaties is de A71. Ook Apple heeft midrange modellen, zoals bijvoorbeeld de iPhone SE 2020. Ondanks dat het geen flagship model is, komt deze telefoon wel met wireless charging en is hij stof- en waterdicht (tot 30 minuten). Het display van deze telefoon is echter wel veel kleiner dan de Samsung A71.

 

Budget

En natuurlijk zijn er ook de mensen die de telefoon bijna alleen maar gebruiken voor datgene waar de telefoon in eerste instantie voor zijn gemaakt, bellen…. Misschien versturen ze af en toe een whatsapp of surfen op internet, maar dat is niet de hoofdzaak. Dan is het zonde om veel geld uit te geven voor een telefoon met allerlei toeters en bellen die toch niet worden gebruikt. Met een simpele telefoon zonder abonnement (of misschien een goedkoop abonnement) is men dan beter af.

 

Conclusie

Om de vraag “wat kost een telefoon?” te beantwoorden, kan men het beste eerst bepalen wat voor mobiele telefoon men wil. Pas nadat men dat weet, kan gekeken worden naar welke telefoons daaraan voldoen en in welke prijsklasse die vallen. Als dat prijskaartje matcht met het bedrag dat iemand bereid is uit te geven, dan kan men een goede keuze maken.