Waarom is de PlayStation 5 zo duur

Informatie over de nieuwe PlayStation 5

 

 

Sony PlayStation 5

De PlayStation 5 (opvolger van de PS4) werd in  april 2019 aangekondigd door Sony Interactive Entertainment en uitgebracht door de ontwikkelaar op 12 november 2020 in onder andere de Verenigde Staten en Japan. Europa volgde op 19 november 2020. De spelcomputer is beschikbaar in twee uitvoeringen; de PlayStation 5 disk editie en de PlayStation 5 digitale editie. Na de aankondiging in maart 2020 van de 825GB-SDD onthuldde men in april 2020 de Sony DualSense PS5 controller. De PS5 controller kent een aantal nieuwe features, waaronder haptische feedback. Haptische feedback zorgt ervoor dat spelers realistische vibraties voelen tijdens het spelen. Daarnaast zal de spelcomputer over ray tracing beschikken, waardoor lichteffecten nog mooier worden.

Waarom je nog steeds nauwelijks een PlayStation 5 kunt bemachtigen tegen adviesprijzen

De schaarste van onder andere de chips is toe te schrijven aan een tal van gebeurtenissen; algehele lockdowns door overheden met als rede de wereldwijde pandemie, stilleggen van fabrieken veroorzaakt door de lockdowns met gevolg het wegvallen van produktieprocessen; het vast komen te liggen van de Evergreen in het Suez-kanaal met effect een diepere verstoring van de kwetsbare "supply chain"; de oorlog in Oekraine met resultaat nog verder oplopende inflatie. Zo verhoogde Sony in augustus 2022 haar adviesprijzen van de PlayStation 5 met € 50 voor de Europese markt. Consequentie van dit alles is dat sinds de console eind 2020 op de markt kwam de PlayStation 5 slecht en zelden onder de € 800 verkrijgbaar is.

Horizon - Zero Dawn

Horizon Zero Dawn is een actierollen-avonturenspel ontwikkeld door Guerrilla Games. Het spel uitgegeven door Sony Interactive Entertainment is in Europa op 1 maart 2017 uitgekomen voor de PlayStation 4. Op 7 november 2017 kwam de Frozen Wilds-uitbreiding uit.

Ervaar de legendarische missie van Aloy van de Nora en ontrafel de mysteries van een wereld die in handen is van dodelijke machines. De jonge jager is verstoten door haar stam en zet alles op alles om haar verleden te achterhalen, haar lotsbestemming te ontdekken... en een rampzalige toekomst te voorkomen. Voer verwoestende en tactische aanvallen uit op unieke machines en rivaliserende stammen tijdens je ontdekkingstocht door een open wereld vol wilde dieren en gevaar.

Horizon - Forbidden West

Horizon Forbidden West is een actierollen-avonturenspel ontwikkeld door Guerrilla Games en uitgegeven door Sony Interactive Entertainment. Het spel is uitgekomen op 18 februari 2022 voor de PlayStation 4 en PlayStation 5.

Verken verre gebieden, vecht tegen grotere, nog indrukwekkendere machines en ontmoet verbazingwekkende nieuwe stammen als je terugkeert naar de post-apocalyptische verre toekomst van Horizon. De aarde is stervende. Helse stormen en een niet te stoppen plaag richten een ravage aan onder de uiteengeslagen restanten van de mensheid, terwijl angstaanjagende nieuwe machines de grenzen onveilig maken. Het leven op aarde dreigt opnieuw uit te sterven en niemand weet waarom. Het is aan Aloy om de geheimen achter deze gevaren te ontrafelen en de orde en het evenwicht van de wereld te herstellen. Onderweg ontmoet ze oude vrienden, smeedt ze verbonden met strijdende nieuwe facties en legt ze de erfenis van het verre verleden bloot, terwijl ze een ogenschijnlijk onverslaanbare nieuwe vijand probeert voor te blijven.