Telefoon op afbetaling, wel of niet verstandig?

Een telefoon op afbetaling wordt ook wel toestelkrediet genoemd en ga je aan zodra je een abonnement afsluit waarbij je ervoor kiest om het toestel in termijnen af te betalen. Wat is dit nou eigenlijk en is dit nou wel verstandig om te doen of niet? Alles wat je hierover moet weten, lees je hieronder.

Hoe werkt het?

Het betalen van een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen is eigenlijk een krediet, oftewel een lening. Dit kan veel vragen oproepen, want zoals iedereen altijd om mij heen roept “geld lenen kost geld”. Is dit dan ook het geval met een telefoon op afbetaling? De maandelijkse kosten die je moet betalen bij een abonnement bestaan uit kosten voor internet, bellen, sms’en en eventueel voor het toestel zelf. Het gedeelte wat het afbetalen van de telefoon betreft valt alleen onder het krediet. Telefoonproviders kunnen echter ook een toestelkrediet afwijzen. Doordat het eigenlijk onder een lening valt, moet er gekeken worden of je de lening wel kan aflossen. Hier wordt het Bureau Krediet Registratie (BKR) ingeschakeld. Zij kijken of je eventueel nog betalingsachterstanden hebt. Een toestel moet namelijk BKR geregistreerd worden zodra het toestel vanaf €250,- in delen moet worden betaald. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het toestel direct te betalen. Niet iedereen heeft het geld om het echter in één keer af te lossen omdat het een behoorlijke aankoop is. Dan lijkt de ideale weg om het toestel maandelijks af te lossen.

Voor- en nadelen

Hierboven is al kort toegelicht hoe een telefoon op afbetaling werkt en wat het is. Hieronder kan je nog in het kort lezen wat de voor- en nadelen zijn van een telefoon op afbetaling zodat je de beste keuze voor jezelf kan maken. Voordelen

• Je betaalt in termijnen, waardoor je niet het complete bedrag in één keer moet afbetalen

• Een abonnement kan op langere termijn goedkoper zijn ook Nadelen

• Het kan BKR worden geregistreerd bij een bedrag boven de €250

• Je hebt een maandelijks bedrag wat je moet aflossen waardoor je ergens aan vast zit

Is het nu wel of niet verstandig?

De kosten van het kopen van een smartphone op afbetaling worden destijds steeds lager. Voorheen zat er namelijk een groot verschil tussen de aanschafwaarde van het toestel en het bedrag dat je moet betalen over een periode van bijvoorbeeld twee jaar. Er is namelijk veel concurrentie op de markt waardoor telefoon providers de afbetaling laag moeten houden. Rekening houdend met de voor- en nadelen van hierboven, zal het antwoord op de vraag per persoon verschillen of een telefoon op afbetaling een verstandige keuze is of niet. Reken bijvoorbeeld de prijs uit als je een abonnement neemt van twee jaar hoeveel je dan kwijt bent en hoeveel je bijvoorbeeld kwijt bent als je het toestel in één keer aanschaft met een los abonnement zodat je wel kan bellen, sms’en en internetten. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je er zeker van bent dat je het bedrag maandelijks moet en kan ophoesten indien je een telefoon op afbetaling kiest.