Smartphones met 5G

5G is beschikbaar in Nederland en met een smartphone die 5G kan ontvangen, ben jij helemaal klaar voor de toekomst. Maar wat is 5G nou precies, is een smartphone dan duurder, wat zijn de voordelen hiervan en welke smartphones zijn verkrijgbaar die 5G kunnen ontvangen? Zo ging mijn hoofd in het begin ook. Ik heb alle antwoorden hieronder op een rijtje gezet zodat je kunt afwegen of een smartphone met 5G een mogelijke optie is voor nu of in de toekomst.

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie van mobiel internet. Over de invoering van 5G in Nederland is veel ophef en discussie ontstaan, omdat de straling niet goed zou zijn voor de mens. De nieuwe technologie is echter nodig, omdat het mobiele dataverbruik groeit en zal blijven groeien. Daarnaast is een snel en vooral veilig netwerk goed voor de economische ontwikkelingen. Eén van de verbeteringen die 5G bevat en bij 4G een groot probleem was, is dat er minder vertraging is van het netwerk. Dit wordt ook wel lage “latency” genoemd. Als mensen tegelijkertijd op een netwerk zitten en bijvoorbeeld films aan het streamen zijn, muziek aan het luisteren of aan het gamen zijn, kan dit ervoor zorgen dat het netwerk langzamer wordt. Door 5G zal dit verbeterd zijn en kan je zelfs op extra drukke plekken, zoals festivals, treinstations of vliegvelden je ding blijven doen. 5G zal erg belangrijk worden en niet alleen voor ons, zodat wij onze films kunnen blijven streamen, maar ook voor de zorg, veiligheid, landbouw en andere sectoren waar een snelle reactietijd van bijvoorbeeld machines van groot belang is. Let wel op dat de 5G frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt pas in 2022 beschikbaar zijn voor Nederlandse telefoonaanbieders. Vanaf dan kun je gebruik maken van de hoge snelheden die 5G te bieden heeft. In Korea en Zwitserland is dit 5G netwerk al even beschikbaar.

Voordelen van 5G

4G, de huidige generatie kan onze digitale samenleving al amper aan en daardoor veranderen er een aantal dingen met 5G zoals hierboven ook al enigszins wordt genoemd. 5G zal zorgen voor tien keer sneller internet en 5G zal het tevens mogelijk maken om bijvoorbeeld apparaten (denk aan zelfsturende auto’s, robots, Smart City functies etc) op afstand te besturen. Daarnaast is 5G energie-efficiënt en derhalve minder belastend voor het milieu, waar juist vaak het tegenovergestelde wordt gedacht.

Nadelen 5G

Natuurlijk bestaan er niet alleen maar voordelen met het gebruik van 5G, maar ook bepaalde dingen die tekortkomen. Het signaal van 5G is een stuk korter dan het huidige 4G in Nederland. Dit zorgt ervoor dat er veel meer zendmasten geïnstalleerd moeten worden in Nederland. Veel mensen vrezen in dit geval ook voor meer schadelijke straling.

Welke smartphones zijn verkrijgbaar die straks 5G kunnen ontvangen?

Er zijn meerdere smartphones op de markt die in staat zijn om al 5G te kunnen ontvangen. Hieronder zijn een aantal van de smartphones opgesomd.

Apple iPhone 12/ 12 Pro/ 12 Pro Max/ 12 Mini

Samsung Galaxy S21/ S21 Plus/ S21 Ultra

Samsung Galaxy A52 • Oppo Find X3 Pro/ Neo

OnePlus 9/ 9 Pro/ OnePlus Nord en 8T • Samsung Galaxy S20/ S20 Plus

Motorola G 5G Plus

Sony Xperia 1 II/ 5

• Samsung Galaxy A32

Dit is een reeks aan smartphones die op de arbeidsmarkt te verkrijgen zijn en 5G kunnen ontvangen. Houd er wel rekening mee dat dit niet alle telefoons zijn die dat kunnen en dat als een telefoon hier niet tussen staat het apparaat dit per definitie niet kan. Dit zijn de meest voorkomende en de bekendste smartphones die over deze functie beschikken. Hopelijk zijn je vragen hiermee grotendeels beantwoord, is het allemaal wat duidelijker geworden en kan je voor jezelf beslissen of je een smartphone met of zonder 5G wil aanschaffen.