Simlockvrije telefoon

De voordelen van een simlockvrije telefoon

Wanneer iemand een nieuwe mobiele telefoon aanschaft, zijn er een aantal afwegingen te maken. Kiest men voor een los toestel, al dan niet gecombineerd met een sim only abonnement, of juist voor een abonnement met een telefoon inclusief? Daarom is het goed om wat meer te weten over alle opties, alvorens een keuze te maken. Dat geldt met name ook wanneer bijvoorbeeld de telefoon niet voor jezelf is, maar bedoeld is als eerste mobiele telefoon voor een kind.

 

Abonnement inclusief telefoon

Een abonnement met telefoon lijkt een goede optie. Echter, die telefoon is niet gratis. De kosten daarvoor zijn namelijk inbegrepen in het abonnement, dus in feite is het een telefoon op afbetaling. Waarmee dan ook meteen gezegd moet worden dat een dergelijk abonnement bij het BKR geregistreerd wordt wanneer de telefoon meer kost dan € 250. Dat kan dus van invloed zijn wanneer je een lening of hypotheek wilt afsluiten.

Waar ook rekening mee gehouden moet worden, is dat een telefoon bij een abonnement altijd een simlock heeft. Dit heeft twee nadelen: ten eerste ben je gebonden aan de provider als je de telefoon wilt blijven gebruiken nadat het abonnement is afgelopen. Wat je dan wel kan doen, is tegen betaling het simlock laten verwijderen. Ten tweede: ga je naar het buitenland en wil je een simkaartje van dat land in je telefoon gebruiken, dan werkt dat niet. En mocht je een telefoon hebben met dual sim, dan geldt dat helaas ook bij het plaatsen van een tweede simkaart. Ook die werkt alleen met de providor van het abonnement.

Tegenwoordig kennen veel werkgevers de Build Your Own Device (BYOD) regeling waarbij een medewerker zijn eigen telefoon voor het werk kan gebruiken tegen een vergoeding. Dat is aanlokkelijk als je een dual sim device hebt, maar helaas: ook hier moeten bij een telefoon met simlock beide kaartjes van dezelfde provider zijn.

 

Los toestel

Wanneer je een los toestel koopt, is dat simlockvrij. Dus je kunt het gebruiken met een simkaart van elke provider. Als je heel weinig belt of alleen maar bereikbaar wilt zijn, of de telefoon is bedoeld als mobiele telefoon voor een kind, dan kun je kiezen voor prepaid. Wil je toch een abonnement, dan kun je kiezen voor een sim only abonnement. Zie verdere informatie hieronder.

 

Sim only abonnement

Bij een sim only abonnement, de naam zegt het al, betaal je voor het gebruik van de simkaart. Dus voor bellen, internetten en het verzenden van SMS-berichten. Heb je er geen behoefte aan om iedere twee jaar een nieuwe telefoon te hebben (en daarvoor te betalen), dan is dit een betere optie dan een abonnement met bijgeleverde telefoon.

Sim only abonnementen worden in veel verschillende variaties (zgn. bundels) aangeboden. Bel en internet je weinig, dan kun je kiezen voor een abonnement met 50 minuten per maand en 250 MB internet. Voor mensen die veel bellen en/of veel data gebruiken, zijn er ruimere abonnementen. Je kunt zelfs een abonnement afsluiten met onbeperkt bellen en internetten. Met deze mogelijkheden kan iedereen voor zichzelf bepalen welk abonnement het beste bij zijn of haar budget past. Overigens biedt iedere provider tegenwoordig ook abonnementen aan met de nieuwe 5g technologie voor degenen die niet alleen thuis, maar ook onderweg supersnel internet wensen.

 

 

Regiolock

Van sommige merken telefoon, zoals bijvoorbeeld Samsung, komen de devices met een regiolock. Dat is wat anders dan de eerder genoemde simlock. Het wil zeggen dat ze alleen in de eigen regio (bijvoorbeeld Europa) gebruikt kunnen worden. Zo’n regiolock is bedoeld om te voorkomen dat telefoons bestemd voor de ene regio (bijvoorbeeld Europa) worden verkocht in een andere regio (bijvoorbeeld Azië). Dit regiolock wordt opgeheven door 5 minuten te bellen met een simkaart van de regio waar de telefoon voor bedoeld is. Koop je de telefoon in Nederland en bel je 5 minuten met een Nederlands simkaartje, dan is de regiolock eraf en kun je de telefoon gebruiken met bijvoorbeeld een simkaartje uit een Aziatisch land, mocht je daar naartoe reizen. Mocht je bij de aankoop van de telefoon meer hierover willen weten, dan kun je navraag doen bij de verkoper van jouw telefoon.

 

Eerste mobiele telefoon voor een kind

Als je jouw kind kennis wil laten maken met de wereld van mobiele telefonie, of je kind vraagt zelf om een mobiele telefoon, dan is het goed om hem of haar een mobiele telefoon te geven op een leeftijd van ongeveer tien jaar. Dan zijn de meeste kinderen zelfstandig genoeg om goed met een toestel om te gaan en als ouder weet je zelf het beste of een telefoon voor jouw kind al weggelegd is. Daarnaast is het als ouder fijn om te weren dat je kind je altijd kan bellen of appen wanneer het nodig is. Heb je zelf een simlockvrije telefoon die je niet meer gebruikt, dan is dat een goede optie om die, met een prepaid bel- en datategoed, te geven.  Je kan dan zelf begeleiden bij het gebruik van de telefoon in de gaten houden of je kind niet teveel bezig is met spelletjes of sociale media.

Wanneer het kind naar de middelbare school gaat, dan heb je inmiddels goed in de gaten hoe hij of zij met een mobiele telefoon omgaat. Als hij verantwoordelijk omspringt me de telefoon, dan kun je overwegen om hem te belonen met een spiksplinternieuwe telefoon. Een voordeel van een nieuwe telefoon is dat deze geschikt is voor de nieuwste apps en dat je kind daar dan ook van kan leren. Er zijn al voor niet al te hoge bedragen goede mobiele devices verkrijgbaar. Is je kind echt heel zuinig op zijn spullen en is hij heel geïnteresseerd in mobiele telefoons, dan kun je ook overwegen om een duurdere telefoon te geven. Stel dat het kind het bijvoorbeeld leuk vindt om het maken van filmpjes uit te proberen of iets met foto’s te doen, dan is het uiteraard voor een kind fantastisch om over een apparaat met een goede camera te beschikken.

Bij het geven van een nieuwe telefoon is misschien ook het moment aangebroken om van prepaid over te stappen naar bijvoorbeeld een sim only abonnement. Zoals hierboven al aangegeven, zijn deze er in verschillende bundels, dus bepaal je zelf wat je uitgeeft en daarmee zijn de kosten goed in de hand te houden.