Senioren mobieltje

Voor mensen met een respectabele leeftijd kan het lastig zijn om met de hedendaagse smartphone om te gaan. Toch willen ze wel graag een eenvoudige telefoon voor senioren op zak hebben als ze uit huis gaan. Daarnaast is het voor sommige mensen ook fijn om op een gemakkelijke manier de sociale media te kunnen gebruiken om de berichten te kunnen volgen van familie en vrienden.

Speciale telefoons voor senioren

Voor deze doelgroep zijn er speciale mobieltjes. Deze hebben een vereenvoudigde software die het toestel gebruiksvriendelijker en daardoor een eenvoudige telefoon voor senioren maakt. Verder hebben ze grotere toetsen en sommige modellen beschikken zelfs over fototoetsen. Bij deze laatste kun je van een aantal vaak gebelde contacten foto’s op de telefoon zetten met hun nummers voorgeprogrammeerd. De meeste senioren telefoons zijn te gebruiken door mensen die een hoorapparaat gebruiken. De telefoons zijn verkrijgbaar in verschillende modellen: de zogenaamde “bar” waarbij je een klein scherm hebt met daaronder een fysiek toetsenbord, maar ook een touchscreen model of een senioren mobiele telefoon met klepje zijn verkrijgbaar. Een handige senioren klaptelefoon bijvoorbeeld is het model F20 van het merk Fysic. Deze klaptelefoon heeft de genoemde fototoetsen, maar ook een speciale whatsapp toets. Mocht men toch een smartphone willen gebruiken, maar dan een die makkelijk is in gebruik, dan heeft Fysic een eenvoudige smartphone voor senioren. En uiteraard zijn er ook modellen in de hierboven genoemde “bar” uitvoering. Er is dus keuze genoeg en voor de prijs hoeft u het niet te laten. De senioren telefoons zijn over het algemeen goedkoper dan de gemiddelde smartphone.

SOS-knop

Wat een belangrijke eigenschap is van de senioren mobieltjes, is dat ze over een SOS knop beschikken. Wanneer de eigenaar van de telefoon onverhoopt in een noodsituatie terechtkomt, kan deze op de SOS knop drukken. Er wordt dan automatisch naar een aantal voorgeprogrammeerde nummers gebeld en ook wordt de locatie van de beller doorgegeven. De ontvanger van het gesprek kan dan direct in actie komen. Dit kan levensreddend zijn wanneer snelheid in een noodtoestand is geboden. Dus behalve de voordelen van de senioren telefoon qua bereikbaarheid heeft het ook nog een veiligheidsfunctie. Dat alleen al is een reden dat eigenlijk iedere senior zo’n telefoon zou moeten hebben.

Los toestel of abonnement

Senioren telefoons worden zowel als los toestel als in combinatie met een abonnement aangeboden. Echter, een los toestel heeft enkele voordelen. Ten eerste zijn er geen “verborgen” kosten. Hoewel tegenwoordig wordt aangegeven wat er bij het maandelijkse abonnementsgeld betaald wordt aan aflossing van de telefoon, ben je vaak niet echt bewust wat de telefoon werkelijk kost. Ten tweede zijn de belminuten van een dergelijk abonnement vaak duurder dan die van een sim-only abonnement. Als laatste heeft een los toestel geen simlock. Dus jij kiest zelf je provider en je kan van provider wijzigen zo vaak je wilt. Heb je een telefoon met twee simkaartjes, dan kunnen daar kaartjes in van verschillende providers. Bij een telefoon met simlock, geldt dat simlock voor beide kaartjes.