Oude mobiele telefoon

Terug in de tijd

De eerste mobiele telefoon is van 1973 en uitgevonden door Martin Cooper van Motorola. Dat was een apparaat van meer dan één kilo. Het enige dat men met deze telefoon kon, was enkele minuten bellen. Het duurde tot in de negentiger jaren dat de mobiele telefoon in Nederland zijn opmars maakte. In 1994 rolden PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) hun mobiele netwerken uit. Dit liep nog niet echt storm, de meeste Nederlanders waren niet echt enthousiast en dachten: “waarom moet ik altijd bereikbaar zijn?” en “zonde van mijn geld, ik heb thuis toch een telefoon!” Dat kan men zich nu niet meer voorstellen.

 

De jaren negentig

In 1995 kon men voor het eerst in Nederland een abonnement afsluiten voor mobiele telefonie, enkele jaren later introduceerde Libertel het prepaid systeem. De telefoons van die tijd waren enorm groot en hadden een grote antenne. Het kleine monochroom scherm diende slechts om te zien welk nummer je belde. Maar toch was het een enorme vooruitgang om onderweg te kunnen zijn en iemand te kunnen bellen. Als vrouw voelde je je ’s avonds in de auto veiliger in de wetenschap dat je iemand kon bellen bij autopech. Later werden de telefoons iets aantrekkelijker. De ontwerpen van de oude mobiele telefoonmerken, zoals bijvoorbeeld Ericcson, Nokia, LG en Motorola werden kleiner van formaat en de ontwerpen zagen er beter uit. Ericsson had bijvoorbeeld de telefoon met klepje, de Ericsson GF 768 en later de T10s. Deze modellen werden aangeboden in diverse leuke kleuren. En voor degenen die niets met kleuren had of een zakelijker toestel wilde, was bijvoorbeeld de Nokia 3310 een geschikt model. Deze laatste was zo populair, dat Nokia deze best verkochte telefoon allertijden in 2017 weer is gaan verkopen, maar dan in een modern jasje. Intussen werd in 1996 ook het SMS’en in Nederland geïntroduceerd. Ook in het jaar 1996 kwam er een telefoon op de markt voor de zakelijke klant: de Nokia communicator. Eigenlijk was dit al een smartphone: hiermee kon men behalve bellen en SMS’en ook surfen en e-mailen. Voor die tijd was dat zeer vooruitstrevend. Echter, met zijn 800 dollar toen was dat voor die tijd een behoorlijk bedrag dat niet iedere zakenman er voor over had. Deze communicator had echter niet de eer om de eerste smartphone te zijn, dat was namelijk de IBM Simon in 1992! Maar in die tijd was de wereld nog niet toe aan deze moderne techniek…

 

De 21e eeuw

Na de eeuwwisseling zetten de ontwikkeling van de mobiele telefoons zich fors door. Eind jaren negentig hadden veel mensen het gemak van de mobiele telefoon ontdekt en de telefoons kregen ook steeds meer mogelijkheden. Ineens was daar de BlackBerry, met mogelijkheden die de oude mobiele telefoons niet hadden: je kon er mee e-mailen. Dat zorgde voor ongekende populariteit in de zakenwereld en voor de opmars van de smartphone. Ook kon je er mee pingen, een soort voorganger van Whatsapp, maar dan alleen tussen BlackBerries. In genoemde periode kwamen verder telefoons waarmee je op internet kon via het 3G netwerk, een van de eerste waarmee dat mogelijk was, was de Nokia 6650. Toch werd 3G in Nederland toen nog niet door veel mensen gebruikt. Pas in 2008 met de komst van de iPhone werd 3G in Nederland meer gemeengoed. De iPhone zorgde op zijn beurt ook weer voor een revolutie in de wereld van de mobiele telefonie: waren de telefoons tot dan toe steeds kleiner geworden, nu werden ze weer groter.

 

Android

Ongeveer in dezelfde periode als de eerste iPhone kwam ook Android, weer een nieuwe revolutie. De HTC Dream was de eerste telefoon met het Android besturingssysteem. Samsung ging telefoons produceren die draaiden op het Android platform en werd daarmee de gedoodverfde concurrent van Apple. In 2010 kwam de eerste Samsung Galaxy S telefoon en tot op heden zijn de modellen van de S-serie van Samsung ongekend populair. Waar Android Samsung succes heeft gebracht, heeft het gezorgd voor de ondergang van de oude mobiele telefoon merken. De BlackBerry was niet meer in trek en het oude vertrouwde Nokia dat altijd een groot aandeel had in de markt van de mobiele telefonie kon dat marktaandeel ook niet meer handhaven.

 

Steeds meer mogelijkheden

In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mogelijkheden voor de mobiele telefoon. Oude mobiele telefoons konden alleen bellen en SMS’en. Later kwam er internet en e-mailen bij. Intussen kwamen er ook telefoons met weer een nieuwe functie: de camera. De kwaliteit van de eerste smartphonecamera’s was niet geweldig, maar groeide in de loop van de jaren van 0.11 MP (de eerste telefoon met camera van Sharp) tot de steeds hogere resolutie in de tegenwoordige tijd. En hadden de eerste telefoons maar één camera, nu zijn het er 3 of 4. De meeste mensen nemen daarom in de huidige tijd alleen nog hun smartphone mee op vakantie, die voldoet ruim voor het maken van de vakantiekiekjes. Ook de applicaties zijn enorm gegroeid. Niet alleen in aantal, maar ook in functionaliteit. De smartphone wordt behalve voor de e- mail, whatsapp en camera ook gebruikt als agenda, notitieblok, boodschappenlijst, dictafoon, etc. etc. En vergeet ook niet het belang van de social media, via welke we onze familie en vrienden volgen, maar ook het nieuws van de hele wereld. Het is interessant hoe een apparaat dat gezien werd als iets wat men niet persé nodig dacht te hebben en zelfs de aankoop ervan als geldverspilling werd gezien, is uitgegroeid tot iets wat bijna iedereen heeft en dagelijks vele malen gebruikt. Voor sommige mensen is het zelfs moeilijk om de mobiele telefoon een dag te laten liggen. De smartphone heeft de wereld letterlijk veranderd. Het brengt ons direct op de hoogte van dingen die gebeuren in de wereld, zelfs van landen waar de mensen vroeger weinig tot geen mogelijkheden hadden om nieuws te delen. De mobiele telefoon heeft ons goede en minder goede dingen gebracht, maar valt niet meer weg te denken uit de moderne wereld.