Mobiele telefoon smartphone voor ouderen

Iedere generatie heeft zo zijn eigen wensen bij de aankoop en het gebruik van een mobiele telefoon. Voor jongeren kan dat zijn dat het mobieltje een snelle processor heeft om er goed mee te kunnen gamen, of dat het aantal Gb van de RAM hoog genoeg is om zonder haperen te kunnen streamen. Deze generatie is met de mobiele telefoon opgegroeid en zal vaak alle mogelijkheden die de mobiele telefonie biedt volop gebruiken De werkende generatie heeft vaak juist behoefte aan een telefoon die voor het werk goed geschikt is. Veel geheugen om documenten op te slaan, een snelle verbinding (minimaal 4G maar 5G is nog beter) en een kraakhelder geluid bij het bellen. Voor mensen van een oudere generatie is het vooral belangrijk dat ze kunnen bellen en gebeld worden als ze onderweg zijn. De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat oudere mensen noodgedwongen meer eigen zijn geworden met de techniek van een mobiele telefoon, vooral ook om te kunnen videobellen. Een goede selfiecamera is dan wel een pre. Voor wat betreft de camera aan de achterkant kan gezegd worden dat er bij iedere generatie wel mensen zijn die graag foto’s maken of fotograferen als hobby hebben en daarom ook een goede camera op hun mobiele telefoon willen hebben, naast eventuele fotoapparatuur. Maar wat kies je nu voor een mobieltje als je deze voor iemand van de oudere generatie koopt?

Voordelen van een mobiele telefoon voor de oudere generatie

Voor iemand voor wie de mobiele telefoon niet, zoals bij jongere mensen, een vanzelfsprekendheid is, kan soms de onbekendheid met een mobiele telefoon men er van weerhouden om er een aan te schaffen of wanneer men er wel een heeft, de gebruikersvriendelijkheid van de telefoon er voor zorgen dat de telefoon niet of nauwelijks wordt gebruikt. Daarnaast kan het ook best lastig zijn om een mobiele telefoon te bedienen als je zicht en oren niet meer optimaal zijn. Dat is jammer, want juist voor iemand die wat ouder is, is een mobiele telefoon ideaal om in contact te blijven via de sociale media. Vooral wanneer je niet meer zo mobiel bent om snel even in de auto te stappen en bij familie op bezoek te gaan, zeker niet als de familieleden wat verder weg wonen. Maar wanneer je over een telefoon met Whatsapp, Facebook, Instagram, etc. beschikt, kun je toch alle leuke berichten van de familie volgen en zelf misschien ook berichten posten. En in het geval dat er familieleden in het buitenland wonen, is dit een handige manier om contact te houden. Daarnaast is het uiteraard fijn dat je tegenwoordig via apps als Whatsapp, Skype, Zoom etc. gratis met of zonder beeld kan bellen met je familie. Dus kan je elkaar toch regelmatig zien, al is het dan niet fysiek. En het is toch geweldig om van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen berichten te ontvangen met leuke foto’s erbij?

Smartphones voor ouderen

Er zijn voor ouderen speciale smartphones op de markt. Deze beschikken over een vereenvoudigde software, die het makkelijker maakt om de telefoon te bedienen. Het merk Fysic bijvoorbeeld heeft verschillende modellen telefoons. De meest eenvoudige is een mobieltje met fysieke nummertoetsen en een klein maar duidelijk display. Iemand die als enige wens heeft om te kunnen bellen en bereikbaar te zijn, is prima af met dit toestel. Echter, zoals eerder genoemd, er zijn ook ouderen die graag een mobiele telefoon zouden willen gebruiken om contact te houden, maar niet thuis zijn in het bedienen hiervan. Voor hen is er ook een uitgebreidere telefoon met touchscreen. Met deze telefoon kun je alles wat van een moderne smartphone wordt verwacht, alleen is hij veel gebruiksvriendelijker. En natuurlijk beschikt dit mobieltje over een camera, dus kunnen de gezellige momenten met familie en vrienden met kiekjes worden vastgelegd. De modellen van Fysic met touchscreen hebben grotere icoontjes en ook is het mogelijk om contacten voor te programmeren en deze als een foto-icoontje op de homescreen te plaatsen. Dan hoeft de eigenaar van de telefoon alleen maar op de foto te tikken om te bellen, gemakkelijker kan het niet! De telefoons van Fysic zijn overigens ook geschikt om te gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat, telefoon en hoortoestel kunnen namelijk op elkaar afgestemd worden.

SOS-knop

Wat belangrijk is om te weten van een toestel speciaal voor senioren, zoals die van het merk Fysic, is dat ze over een SOS-knop beschikken. Komt de eigenaar van de telefoon in een noodsituatie terecht dan kan hij of zij op deze knop drukken. De telefoon belt dan automatisch naar een aantal voorgeprogrammeerde nummers en stuurt meteen ook de locatie mee van waaruit het telefoontje is gepleegd. Dus behalve de sociale functie die een telefoon kan hebben voor een ouder iemand, kan deze ook nog eens levensreddend zijn! Daarom is het de moeite waard om als senior over een mobiele telefoon te beschikken.

Gunstige prijs

Misschien overweegt men om een mobieltje te kopen, maar denkt men: “Ach, die dingen zijn te duur voor mij…”. Niets is minder waar! De telefoons van Fysic beginnen al met een lage prijs van tussen de € 50 en € 100. En zelfs het uitgebreidere model met touchscreen valt in de prijsklasse van een goedkope midrange telefoon, terwijl dit een volwaardige smartphone is.

Ideaal cadeau

Uit bovenstaande valt te concluderen dat het voor een senior echt een aanwinst is om over een mobiele telefoon te beschikken. Maar misschien twijfelen uw ouders of grootouders of andere oudere mensen die u na aan het hart liggen om er een aan te schaffen. Dan kan het een goed gebaar zijn om er een te schenken en daarbij uitleg te geven hoe deze gebruikt kan worden. Het is niet alleen fijn voor de senior om deze te krijgen, maar voor u als gever ook fijn om te weten dat de eigenaar van de nieuwe telefoon vanaf nu contact kan houden op verschillende manieren. En het is een geruststelling om te weten dat deze in noodgevallen altijd maar op de SOS-knop hoeft te drukken om hulp te krijgen. Daarmee is een seniorentelefoon bij uitstek een fantastisch geschenk!