Mobiele telefoon met grote toetsen

Voor mensen die op leeftijd zijn, is het soms niet meer makkelijk om een smartphone te bedienen. De virtuele toetsenborden hebben vaak kleine lettertjes die moeilijk te lezen zijn, laat staan goed aan te tikken. Zeker wanneer je niet echt een vaste hand hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn. Nu zijn er wel instellingen op de telefoon waarmee je het lettertype groot kan zetten en er zijn ook virtuele keyboards te downloaden die extra grote letters hebben, maar veel soelaas biedt dat niet. Dan is het beter om een mobiele telefoon met grote toetsen te hebben. Behalve de kleine lettertjes, kan ook de bediening van een hedendaagse smartphone lastig zijn.

Eenvoudige telefoon voor ouderen

Voor senioren zijn er speciale senioren mobieltjes. De verschillen met een gewone mobiele telefoon of smartphone zijn:

• Deze telefoons hebben software die het toestel gebruiksvriendelijker maakt.

• Ze hebben grote toetsen.

• Sommige modellen hebben fototoetsen. Dat wil zeggen dat vaak gebelde nummers kunnen worden opgeslagen samen met een foto van het betreffende contact. Op de foto van het contact tikken is voldoende om het nummer te bellen.

• Senioren mobieltjes zijn te gebruiken door hoorapparaatdragers.

• De senioren toestellen hebben een SOS knop. Wanneer de eigenaar van de telefoon in een noodsituatie belandt, kan deze op de SOS knop drukken. De telefoon belt dan een aantal voorgeprogrammeerde nummers. Heeft de telefoon een GPS tracker, dan wordt ook de locatie direct doorgegeven. Dit is een veilig idee voor familieleden van de senior.

Verschillende modellen senioren telefoons

Hoewel de senior mobiel eenvoudige software heeft, wil dat niet zeggen dat ze alleen maar geschikt zijn om te bellen. Er zijn ook modellen die bijvoorbeeld een speciale whatsapp toets hebben en er zijn zelfs senioren smartphones. Met deze laatste kan men, net als iedere andere smartphone, internetten, whatsappen en facebook gebruiken. De meeste senioren telefoons komen in het zogenaamde “bar” model (een klein display met een fysiek toetsenbord eronder) of een klaptelefoon. De zojuist genoemde senioren smartphone heeft een touchscreen, maar dan wel met grote toetsen.

Los toestel

Wanneer men overweegt om een senioren telefoon aan te schaffen, dan is wellicht de beste optie om een los toestel te kopen. De prijzen van senioren mobieltjes zijn over het algemeen een stuk lager dan de gemiddelde smartphone. Koopt men deze telefoon in combinatie met een abonnement, dan betaalt men een bedrag per maand voor de afbetaling van de telefoon en daarnaast zijn de belminuten van een dergelijke abonnement vaak duurder dan die van een sim-only abonnement. Bovendien heeft een los toestel geen simlock, dus je bent vrij om welke provider dan ook te kiezen en te bepalen welk abonnement voor jou of voor degene waar je de telefoon voor koopt het beste geschikt is.

Conclusie

Voor een ouder iemand loont het altijd om een senioren telefoon aan te schaffen. Het biedt vele voordelen, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde gemakkelijke bediening, maar zeker ook de belangrijke SOS knop. Voor de prijs hoeft u het niet te laten.