Mobiele telefoon, een los toestel kopen

Er is jarenlang een periode geweest dat de gemiddelde consument zich blindstaarde op de fantastische mogelijkheid gratis een smartphone aan te schaffen. De eerlijkheid gebiedt dat ik één van die goedgelovige kopers was, die niet verder keek dan zijn neus lang was. Alleen die term ‘gratis’ bracht vele mensen er toe een dergelijke verbinding aan te gaan, niet beseffende dat ze met het daaraan verbonden abonnement ook te telefoon afbetaalde. Gelukkig is de term ‘gratis’ in deze niet meer toegestaan, maar de regeling bestaat nog steeds en wordt voortaan ‘financiële afbetalingsregeling’ genoemd. Ondertussen is het aanbod van providers van abonnementen en prepaid opties gigantisch toegenomen en kiezen veel mensen ervoor een los toestel te kopen. Om toch voor het gebruik te betalen heeft men dan de mogelijkheid een simkaart te kopen die in elke telefoon geschoven kan worden. Simlockvrije mobiele telefoon Voor het gebruik van telefoon en internet moet je betalen, daar kom je niet omheen. Dat doe je door afspraken te maken over je beltegoed en data MB met een provider. Dat is een verschaffer van een beschikbaar communicatienetwerk. De gebruiksgegevens worden opgeslagen op een printplaatje, de simkaart, die in de mobiele telefoon geschoven kan worden. Eenmaal verbonden kan men van de smartphone gebruik maken onder de gemaakte afspraken. Men kan alleen willekeurige simkaarten aansluiten op een zogenaamde simlockvrije telefoon. Hierbij is er een softwarematig slot tussen telefoon en simkaart aanwezig, of niet meer aanwezig. Bij de, in de inleiding genoemde, bundel van telefoon en abonnement is dat slot namelijk wel aanwezig en kan dat mobieltje niet gebruikt worden door een andere provider. Overigens kan die provider dat slot dan wel weer via een speciale code opheffen en de telefoon simlockvrij maken.

Een los toestel is dus een simlockvrij toestel

Dan rest natuurlijk wel de vraag wanneer het handig is een los toestel te kopen in plaats van zo’n misschien wel voordelige bundel. Een maandelijkse afbetaling van smartphone en gebruikskosten is voor menigeen een goede manier de kosten verantwoord te spreiden. Aan de andere kant heb je natuurlijk altijd maandelijkse kosten en als je een losse telefoon koopt, ben je in één keer een hoop geld kwijt; tenzij je natuurlijk een goedkoop model koopt. Er zijn misschien een paar redenen voor te vinden:

• Je hebt volledige vrijheid bij het kiezen van een provider zonder dat daar gelijk een toestel aan vastzit. Je kunt dan zelf op zoek gaan naar de meest voordelige opties voor jouw gebruikspatroon. Dit kan zowel voor abonnementen als prepaid.

• Je zit niet vast aan een afbetalingsschema van 1 of 2 jaar. Afgesloten abonnementen zijn al op maandelijkse basis te wisselen.

De smartphoneshop

Je kunt telefoonwinkels in principe in 4 soorten onderverdelen:

• Providers die bundels aanbieden, dus telefoon met abonnement.

• Winkels die telefoons verkopen en zich verbonden hebben met meerdere providers.

• Winkels die losse toestellen verkopen, zoals www.midimedia.nl en dus niet verbonden zijn met providers.

• Providers die zich alleen richten op de verkoop van mobiele telefoonabonnementen en prepaid. Bij de eerste drie kun je losse toestellen kopen, maar alleen bij de derde zal er geen poging aanwezig zijn er een abonnement aan te verbinden. De keuze blijft natuurlijk altijd aan de consument zelf.