Makkelijke mobiele telefoon

Toen de eerste mobiele telefoons op de Nederlandse markt verschenen, hadden weinig mensen waarschijnlijk gedacht dat de mobiele telefoon zo belangrijk zou worden en dat deze zulke revolutionaire veranderingen zou doormaken. Vroeg je de gemiddelde Nederlander in die tijd of hij een mobiele telefoon had of wilde aanschaffen, dan was het antwoord veelal nee.

Gewone mobiele telefoon

Intussen heeft iedere Nederlander een telefoon en meestal is dat een smartphone. Hoewel de smartphone zeer gewild is, zijn er ook mensen die al de extra’s van een smartphone helemaal niet nodig hebben. Zij willen een gewone mobiele telefoon om onderweg te kunnen bellen of om bereikbaar te zijn. Internetten, apps downloaden, etc. is aan hen niet besteed. Hoewel de markt wordt overspoeld door smartphones, zijn gewone mobiele telefoons, die makkelijk in het gebruik zijn, wel nog steeds verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld modellen van het bekende merk Nokia of van Alcatel. Dit zijn goedkope telefoons die precies doen wat een telefoon hoort te doen: bellen.

Seniorentelefoon

Ben je al op leeftijd en toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Dan zou je een seniorentelefoon kunnen overwegen. Het merk Fysic bijvoorbeeld biedt verschillende modellen. De verschillen tussen een gewone gsm en een senioren mobieltje zijn ondermeer:

• De software van een seniorentelefoon is vereenvoudigd, wat hem gebruiksvriendelijker maakt.

• Het toetsenbord van een seniorentelefoon is een fysiek toetsenbord en beschikt over grotere toetsen.

• Sommige telefoons hebben fototoetsen. Dat wil zeggen dat voor deze toetsen foto’s van familieleden en vrienden opgeslagen kunnen worden. Wanneer je deze persoon wilt bellen, hoef je alleen maar op de foto te tikken.

• De meeste telefoons voor senioren zijn geschikt voor gebruikers van hoorapparaten.

• De meeste toestellen hebben een belangrijke extra functie: de SOS-knop. Hieronder een korte toelichting daarop.

SOS-knop

Wanneer iemand onverhoopt in een noodsituatie terechtkomt, kan deze op de SOS-knop drukken. De telefoon zal dan automatisch de nummers bellen die vooraf zijn geprogrammeerd onder deze functie. Daarnaast geeft de telefoon de locatie van de beller door. De ontvanger van het telefoontje kan dan direct in actie komen. Voor familie van een senior moet het een rustgevend gevoel zijn dat vader, moeder, oma of opa een dergelijke telefoon bij zich heeft. Dit kan immers levensreddend zijn.

Wel of geen abonnement?

Abonnementen voor mobiele telefonie lijken vaak aantrekkelijk, vooral omdat je er “gratis” een telefoon bij krijgt. Gelukkig wordt tegenwoordig aangegeven bij het abonnementsgeld dit voor een deel bestaat uit aflossing van de kosten voor de telefoon, zodat je weet waar je aan toe bent. De belminuten van deze abonnementen zijn echter over het algemeen duur. Het is voordeliger om een los toestel te kopen en dan naar gelang behoefte een prepaid belkaart of een sim-only abonnement te nemen. Daarnaast heeft het kopen van een los toestel nog een ander voordeel: de mobiel is simlockvrij. Dat geeft je alle vrijheid om zelf te bepalen welke provider je wilt en ook om te switchen van de ene provider naar de andere. Of om bijvoorbeeld een ander kaartje in je telefoon te doen als je op vakantie gaat in het buitenland.