Losse toestellen

Gedurende de periode van groeiende populariteit van de mobiele telefoons besloten de providers van telefoonnetwerken handig daarop in te spelen door het aanbieden van een gratis toestel. Hierdoor kon men in het bezit komen van een leuke smartphone in combinatie met een bij die provider afgesloten abonnement voor een bepaalde tijdsduur, meestal 2 jaar. Daarbij werd in eerste instantie verzwegen dat je met je maandelijkse kosten tevens jouw leuke mobiele telefoon afkocht. Hoewel er nog altijd veelvuldig gebruik wordt gemaakt van deze optie, wordt deze deal nu beschouwd als financieringsafspraak, een lening, Dit alles kon gebeuren doordat het aantal providers heel beperkt was en dat is nu wel even anders. De markt wordt letterlijk overstelpt met providers, sommige als KPN en Vodafone met een eigen netwerk, velen als Simpel en Ben meeliftend op die netwerken. Hierdoor wordt het steeds interessanter gewoon een los toestel aan te schaffen en geheel naar eigen behoefte het meest voordelige abonnement af te sluiten bij een van de vele providers.

Een los toestel kopen? Een kwestie van berekening

Zoals bij de aankoop van veel producten, zeker als het aanbod overweldigend is, is ook de aanschaf van een smartphone of mobiele telefoon een kwestie van behoeften en budget. Allereerst moet je uitgebreid gaan vergelijken: wat is de beste smartphone voor jou en welk abonnement sluit het beste aan op wat jij maandelijks ermee wilt doen. Een los toestel geeft je voornamelijk onafhankelijkheid, een vrijheid om te allen tijde veranderingen door te voeren en aanpassingen te doen. Je betaalt verder je mobiel in één keer af en hebt er daarna financieel geen omkijken meer naar. Toestel met abonnement op afbetaling heeft vaak een looptijd van twee jaar, waarbij je in principe die twee jaar aan dezelfde smartphone vastzit. Indien je financieel wat te makken hebt, kun je heel simpel een nieuw los toestel kopen en je afgesloten abonnement behouden. Het is dan slechts een kwestie van de oude simkaart in je nieuwe telefoon doen. Toch komt het elke keer weer neer op dezelfde twee vragen: behoeften en budget en dat geldt ook voor de gebruikskosten. Zowel losse toestellen als abonnementen via sim only, of prepaid kun je altijd op korte termijn veranderen als je ineens meer of minder actief bent met je smartphone. Ook als je het even financieel wat beter gaat, of wat minder, kun je je abonnementsvorm aanpassen of gewoon wat minder besteden van je prepaid.

Losse toestellen en BKR

Zoals eerder vermeld valt de aanschaf van een mobiele telefoon en abonnement, waarbij er maandelijks betaald wordt voor beiden, tegenwoordig onder een lening. Deze moeten altijd gemeld worden aan het Bureau Krediet Registratie. Daar is niet iedereen blij mee. Soms heb je volgens de gegevens van de BKR niet eens recht op een dergelijke combinatie. Verder kan het hebben van een dergelijke registratie van invloed zijn op andere leningen, die je mogelijk wilt aangaan, zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Bij de aankoop van een los toestel heb je daar geen last van. Conclusie: hoewel de gespreide betaling en de kwaliteit van de in het pakket geleverde smartphone heel interessant kan zijn, biedt de aankoop van een los toestel je veel meer vrijheid in de gebruiksafspraken.