Het telefoonabonnement voor je kind

Het telefoonabonnement voor je kind Heb je wel eens een schoolplein bekeken? Dan hebben we het niet alleen over de middelbare school, maar ook al voor de hogere klassen van het basisonderwijs. Het is vergeven van kinderen met een mobiele telefoon in hun hand. Helaas blijft dat gebruik van de smartphone niet alleen beperkt tot tijden dat de kinderen pauze hebben, maar ook op zo ongeveer alle andere momenten van de dag. De hedendaagse jeugd lijkt haast wel vastgenageld te zijn aan hun mobieltje en voor al dat gebruik moet wel betaald worden. Om onverantwoord hoge kosten te vermijden moet je met een paar dingen rekening houden en is het mogelijk hier en daar wat grenzen in te stellen. Gelukkig maar!

Is zo’n smartphone voor je kind wel nodig?

Menig ouder zou deze vraag graag ontkennend willen beantwoorden, maar daar zullen de kinderen het niet mee eens zijn. De belangrijkste reden is een beetje circulaire reden: maar mijn schoolgenoten, vrienden, vriendinnetjes hebben er ook een! Met dit in gedachten lijkt de overgang naar de middelbare school zo ongeveer het moment te zijn een smartphone voor uw kind aan te schaffen. Die is er dan in eerste instantie voor noodgevallen, bereikbaarheid, controle, maar zal al snel omslaan in een intensief gebruik van sociale media.

Hoe ga je voor de mobiele telefoon van je kind betalen?

Allereerst zal je een telefoon moeten kopen en daar is een wel heel groot aanbod. Gelukkig kun je voor hele redelijke prijzen al prima presterende smartphones aanschaffen. Daarna of in combinatie heb je drie mogelijkheden:

Telefoon met abonnement De bundel van belminuten, internet MB en smartphone betaal je in een termijn van 1 of 2 jaar via maandelijkse termijnen

Sim Only abonnement Je koopt een telefoon voor je kind en je sluit een abonnement af bij een zelf gekozen provider. Je bent niet aan een afbetalingstermijn gebonden.

Prepaid

Je koopt een telefoon en beltegoed, hetgeen door je kind verbruikt kan worden.

Gebruik beperkende regelingen

Het grote gevaar van een mobiele telefoon is dat je kind meer gebruikt dan toegestaan binnen de mogelijkheid van abonnement of prepaid.

Belplafond Je kunt een maximum beltegoed instellen met diverse voortzettingsopties

o Wel bereikbaar blijven

o Geheel blokkeren

o Maximum aan extra kosten

Dataplafond

Dit is verreweg de gevaarlijkste omdat hier de kosten de pan uit kunnen rijzen, dus is het hier heel belangrijk een maximum in te stellen

o Internet niet meer bereikbaar

o Maximum aan extra kosten aangeven

o Internet wordt heel erg traag

o Blokkade simkaart

Waarschuwingen

Zodra één van de grenzen dreigt bereikt te worden, wordt er een sms gestuurd. Dat kan uiteraard aan het kind zelf of aan de ouders.

Controleapp

Als ouder kun je via een app van de provider bijhouden hoeveel je kind verbruikt.

Welke provider heeft de meest kindvriendelijke mobiele telefoonabonnementen?

Dit hangt dus heel veel van hetgeen je verwacht, niet alleen van het abonnement zelf, maar vooral ook van de beveiligingsmaatregelen om overmatig gebruik te voorkomen. Neem als ouder dan ook de tijd om rustig de opties bij de diverse providers door te nemen!