Eerste mobiele telefoon

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een mobiele telefoon. Toch zijn er mensen die voor de eerste keer een mobiele telefoon kopen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die van zijn ouders een telefoon heeft gekregen, maar nu op eigen benen staat en zelf een mobiele telefoon wil kopen. Of iemand die eigenlijk nooit iets om een mobiele telefoon heeft gegeven, maar er nu toch, om wat voor reden dan ook, het nut van inziet om er een te bezitten. En natuurlijk zijn er ook de kinderen die voor het eerst in hun leven een mobiele telefoon hebben, gekregen van hun ouders.

 

Al gewend aan het gebruik van een mobiele telefoon

Jongeren die van huis uit al een mobiele telefoon kregen van de ouders en nu op eigen benen staan, zijn gewend met een mobiele telefoon om te gaan. Zij zullen bij de keuze van een telefoon vooral kijken naar wat ze van een telefoon verwachten en wat hun budget toestaat. Dat laatste zal vooral bepaald worden door de situatie van de jongere: een student heeft wat minder uit te geven dan iemand die voor het eerst een baan heeft. Maar voor elk budget is er een geschikte telefoon te vinden. Is je budget niet zo groot, maar wil je toch wel een telefoon die veel kan, dan kun je het beste kijken naar de midrange telefoons. Het merk Huawei bijvoorbeeld, heeft al modellen tussen de € 100 en € 200, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat sommige modellen van Huawei door de ban van de Amerikaanse regering geen Google Services hebben en het daardoor lastiger is om apps te installeren. Heb je interesse in een Huawei, dan kun je het beste bij de verkoper van de telefoon navragen of dat voor het betreffende model ook geldt. Maar ook andere merken, zoals Motorola en Samsung, leveren modellen met een lager prijskaartje en toch goede specificaties. Voor Motorola is dat bijvoorbeeld de G8. Samsung biedt de Galaxy A-range, een uitgebreide serie telefoons waar de A10 de goedkoopste is en de A71 de duurste. Daar zit dan van alles tussen, dus je kunt zelf de specificaties vergelijken en bepalen welke het beste bij je past. Is je budget (of bereidheid om meer uit te geven) groter en wil je niets meer en niets minder dan een flagship model, kijk dan naar de Samsung S20 modellen. Dit is het beste wat Samsung op dit moment te bieden heeft en waarvan kenners zeggen dat dit de beste telefoons zijn die Samsung ooit heeft gemaakt. En voor de Apple fan is er uiteraard de nieuwe iPhone 12 serie. Of je voor Android of IOS (iPhone) kiest, is uiteraard heel persoonlijk.

 

Telefoons voor iemand op leeftijd

Iemand op leeftijd die nooit de noodzaak van een mobiele telefoon heeft ingezien, kan van inzicht veranderen. Het kan namelijk een veilig gevoel geven om de deur uit te gaan en iemand te kunnen bereiken als het nodig is. Het is dan goed om te weten dat er een serie telefoons bestaat van het merk Fysic. Deze telefoons zijn speciaal ontworpen voor ouderen. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik door vereenvoudigde software, een duidelijk leesbaar scherm en grote knoppen. Er is zelfs een model met fototoetsen. Hierbij kunnen vier toetsen voorgeprogrammeerd worden met nummers van iemand die je vaak belt en van een foto van die persoon worden voorzien. Een ander groot voordeel van de Fysic telefoons is dat ze voorzien zijn van een SOS-knop. In een noodsituatie kan deze knop worden ingedrukt, de telefoon belt dan vijf voorgeprogrammeerde nummers en zendt tevens de locatie van de beller mee, zodat de ontvanger meteen weet van waaruit het telefoontje is gepleegd.

 

Eerste mobiele telefoon voor een kind

Voor kinderen is het ook van belang om om te kunnen gaan met een mobiele telefoon. Tegenwoordig kun je namelijk niet meer zonder. Wanneer is de tijd rijp om je kind de eerste mobiele telefoon te geven? En wat voor telefoon dan? Dat zijn wellicht vragen die bij jou als ouder opkomen.

Rond de leeftijd van tien jaar is een kind meestal zelfstandig genoeg om verantwoordelijk met een mobiele telefoon om te gaan. Je kunt je kind dan begeleiden: wat kan hij of zij wel en niet doen met de telefoon? Praat over het gebruik van sociale media en leer het kind om niet constant met de telefoon bezig te zijn.

Wil je niet meteen geld uit gaan geven omdat je er niet zeker van bent, dan kun je het kind een oude telefoon van jou geven om uit te proberen. Gaat dat goed, dan zou de volgende stap een nieuwe telefoon kunnen zijn. Daarvan is het voordeel dat deze nieuwere software heeft, die geschikt is voor de nieuwste applicaties.

Zoals hierboven al aangegeven, zijn er al telefoons tussen de € 100 en € 200 verkrijgbaar, dus daarmee loop je niet echt een groot risico. Blijkt op den duur dat je kind best zuinig met de telefoon omspringt en niet alle bel- en datategoed opmaakt, dan kun je je kind belonen met een wat duurdere en uitgebreidere telefoon.

 

Abonnementen

Voor iedereen die een eerste telefoon aanschaft, zij het voor zichzelf of voor een kind, is ook een beslissing te nemen over wat voor abonnement je neemt. Kies je voor prepaid? Dan heb je de kosten helemaal in eigen hand, alleen moet je er dan wel voor zorgen dat er altijd voldoende tegoed op je telefoon staat voor als je het nodig hebt en je moet opletten dat je het niet laat verlopen. Ben je iemand die dit niet goed in de gaten houdt, dan is dit misschien niet de beste keuze. Een andere optie is het sim only abonnement. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag, waarvoor je belminuten en data krijgt en een aantal SMS-berichten per maand kan verzenden. De prijs is afhankelijk van het aantal minuten, data en SMS-berichten en dus kun je het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt.

Dan is er nog het abonnement waarbij een telefoon inclusief is. Als je hiervoor kiest, moet je je wel het volgende realiseren. Allereerst is het abonnement veel duurder dan een sim only, omdat je maandelijks moet betalen voor aflossing van de telefoon. Bovendien ben je niet altijd vrij in het kiezen van de telefoon. Ten tweede hebben telefoons bij een abonnement altijd een simlock. Wil je na afloop van het abonnement naar een andere provider, dan moet je eerst tegen betaling het simlock laten verwijderen. Ten derde wordt je abonnement bij het BKR geregistreerd als de telefoon duurder is dan € 250. Dit kan gevolgen hebben wanneer je een lening of hypotheek wilt afsluiten.

 

Conclusie

Bij de aanschaf van de eerste mobiele telefoon (al dan niet bij een telefoonwinkel)is het dus wijsheid om niet zomaar een telefoon te kopen, maar eerst af te wegen wat je verwacht van de telefoon en het eventuele abonnement dat je erbij wilt afsluiten.