Eenvoudige telefoon voor ouderen

Voor de meeste senioren geldt dat zij graag over een smartphone beschikken om via sociale media in contact te blijven met familie en vrienden, zeker nu we elkaar in de coronacrisis niet zo vaak kunnen bezoeken. Het nadeel van de hedendaagse smartphone is echter dat deze gericht is op een jongere markt. Dat wil zeggen dat de aangeboden mobiele telefoons veelal niet de oudere generatie aanspreken. Wat niet wil zeggen dat iemand die ouder is niet graag een smartphone bezit, in tegendeel. Een grootvader of grootmoeder zal bijvoorbeeld de berichten willen volgen die door de kleinkinderen op facebook of instagram worden gezet. Of men wil bellen en berichten ontvangen en versturen via Whatsapp. Daarom zijn er voor deze generatie speciale senioren mobieltjes. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een oude mobiele telefoon te gebruiken, die misschien wat makkelijker te bedienen is. Maar waarom geen speciaal senioren mobieltje aanschaffen? Deze zijn gebruiksvriendelijk en niet duur.

Kenmerken van een smartphone voor ouderen

Een mobiel voor senioren is speciaal aangepast op het gebruik door de oudere generatie. Enkele kenmerken zijn:

• Vereenvoudigde software en / of stembesturing die het gemakkelijker maakt om de telefoon te bedienen.

• Grote toetsen.

• Grotere letters op het display voor betere leesbaarheid.

• Sommige toestellen hebben fototoetsen. Aan iedere toets kan dan een foto worden toegewezen van een contact dat veel wordt gebeld. De beller hoeft dan alleen maar op deze toets te tikken om dit contact te bellen.

• De mogelijkheid om een hoorapparaat af te stemmen op de telefoon.

Een voorbeeld van een goed merk senioren smartphones is het merk Fysic.

SOS-functie

Behalve bovengenoemde functies die het senioren mobieltje gemakkelijker in gebruik maken, hebben de meeste smartphones voor ouderen ook een belangrijke speciale functie: de SOS-knop. Deze knop kan bij noodgevallen ingedrukt worden. De telefoon belt dan naar een aantal voorgeprogrammeerde functies en geeft daarbij meteen de locatie door. Deze functie kan levensreddend zijn! Voor familie van senioren is dat een geruststellende gedachte.

Losse toestellen kopen

Mobiele smartphones voor ouderen worden zowel als los toestel aangeboden als in combinatie met een abonnement. Een abonnement lijkt gunstig, maar is dat niet altijd. De maandelijkse abonnementsprijs bestaat namelijk uit een gedeelte abonnement en een gedeelte afbetaling voor de telefoon. Goed om te weten is dat wanneer dit af te betalen bedrag boven de € 250 uitkomt, dit wordt geregistreerd bij de Stichting Bureau Krediet Registratie.