De oudste mobiele telefoon

De letterlijke vertaling van telefonie is ‘ver geluid’, en wordt mobiele telefonie dus ‘draagbaar ver geluid’. Zodra mensen zich nog binnen gehoorafstand bevinden, kunnen ze dus gewoon met hun stem boodschappen overbrengen. Zodra deze afstand echter te groot wordt, dan heb je een hulpmiddel nodig. Voor niet al te grote afstand kan een megafoon handig zijn, maar daarbuiten heb je echt wel een apparaatje nodig en dat werd de telefoon. De uitvinding ervan wordt toegeschreven aan Alexander Graham Bell, maar dat is niet helemaal eerlijk. De Italiaanse uitvinder Antonio Meucci was er eerder bij, maar was te arm om het patent aan te vragen in 1871, dus ging Bell er in 1876 met die eer aan de haal. We hebben daarna nog ongeveer 100 jaar moeten wachten, voordat het mogelijk werd dit verre geluid via radiogolven door te geven in plaats van bekabeling. In het kader van de bepaling van de oudste mobiele telefoon maken we een onderscheid tussen: draadloos, gsm en smartphone.

Voor het eerst draadloos

Strikt genomen kun je stellen dat de portofoon of walkietalkie al vormen waren van draadloos communiceren. We hebben het hier over de jaren 30 van de vorige eeuw, waar de waterdichte veldradio meer dan 5 kg woog. De Motorola SCR-300 uit 1940 kreeg als eerste de bijnaam walkietalkie. Een andere vorm van draadloos communiceren ontwikkelde zich in de jaren 70 met de autotelefoon of mobilofoons en aangezien auto’s mobiel zijn, kun je eigenlijk al spreken van mobiele telefonie.

De eerste mobiele telefoon

De eerste echte mobiele telefoon, zoals we die nu kennen werd in 1973 ontwikkeld door ene meneer Martin Cooper. Het toestel werd DynaTAC 8000X genoemd en je tilde je een ongeluk. Met meer dan 1 kg gewicht was het niet echt een handzaam apparaat, maar je kon er toch al zo’n 20 minuten mee bellen. Overigens duurde het nog 10 jaar voor ook de gewone consument er gebruik van mocht maken. Als je dan met zo’n enorm toestel aan je hoofd op straat liep, werd je beschouwd als een hele meneer of mevrouw, want bepaald goedkoop waren ze niet.

GSM

In de loop van de daarop volgende 20 jaar gaan de ontwikkelingen snel, vooral op het gebied van mogelijkheden en verkleining van de mobiele telefoon. In die periode komt de afkorting GSM boven drijven, dat staat voor Groupe Special Mobile, of het globale systeem voor mobiele telefonie. Voor het eerst zien we ook de term 2G, de tweede generatie mobiele telefonie, hetgeen inmiddels al ontwikkeld is tot 5G, de vijfde generatie. Waar we vooral aan denken bij GSM zijn de mobiele telefoons die je open kon klappen om te kunnen bellen, vooral van het merk Nokia.

De eerste smartphone

Mocht je denken dat de smartphone iets van de 21ste eeuw is, dan heb je het mis. Als je de smartphone ziet als een mobiele met een aantal extra slimme mogelijkheden, dan is dat de IBM Simon uit 1992 met touchscreen, semafoon en zelfs fax. Wat wij nu vooral als smartphone beschouwen, deed wel zijn intrede in deze nieuwe eeuw door het uitgebreid gebruik van het internet.