De mini mobiele telefoon

Zeven centimeter lang, slechts twee centimeter breed en een gewicht van 18 gram, dat is de kleinste mobiele telefoon ter wereld. Het is ongeveer de grootte van een duim en is toch compleet genoeg om als mobieltje te functioneren. Er zijn zelfs diverse producenten die dit soort miniatuur uitvoeringen fabriceren, zoals Zanco en A&K. Duur zijn ze niet. Ze zijn dan wel te classificeren als mobiele telefoon, maar voor €20 tot €40 kun je niet al te veel verwachten. Het is ideaal voor noodgevallen en weinig bergruimte op je kleding, of als leuk hebbedingetje. Een stapje verder brengt ons bij de Nokia klaptelefoons, die ook niet echt groot waren, zelfs niet als ze uitgeklapt werden. Dat formaat hoefde ook niet meer te zijn, want deze toestellen waren en zijn slechts ingesteld voor bellen en niet het gebruik van internet en apps. Hiermee willen we niet zeggen dat mini mobiele telefoons ook geen smartphone kunnen zijn. Dat hangt voornamelijk af van wat er precies onder ‘mini’ wordt verstaan.

De volwaardige mini mobiele telefoon

Als we het hebben over de huidige mini mobiele telefoon, dan gaat het over mini smartphones. De beperking die ze meekrijgen via de term ‘mini’ uit zich alleen in een kleiner beeldscherm. De moderne normale smartphone heeft een beeldscherm van 6 tot 7 inch, en er zijn ook grotere te krijgen van boven de 7 inch. Dit is overigens de lengte van de schermdiagonaal, gemeten dus van hoek boven naar de benedenhoek aan de andere kant. Een inch is iets meer dan twee en een halve centimeter, dus hebben we het over 15 tot 18 cm of groter dan 18 cm diagonaal. De beeldschermen van kleinere telefoons zitten onder de 6 inch of 15 centimeter en worden in de wereld van smartphones betiteld als ‘mini’. Deze toestellen hebben in principe vrijwel dezelfde mogelijkheden als hun grote broer, alleen in kleinere uitvoering.

Het nut van een mini mobiele telefoon

Er lijkt een zekere tendens te zijn om smartphones steeds groter te maken, althans het beeldscherm. We zien overbodige randen al verdwijnen om daarvoor ruimte te maken, maar ook het formaat zelf wordt tot het uiterste getest. Het moet immers wel een mobiele en dus handzame telefoon blijven. Die vergroting heeft waarschijnlijk te maken met de uitbreiding van mogelijkheden, waardoor een smartphone bijna kan gaan functioneren als computer. Dat houdt vooral in dat ze steeds meer ruimte innemen en dat verhinder je met de mini mobiele telefoon. Ze zijn handzamer en passen gemakkelijker in een jas- of broekzak. Hoe vaak zie je niet iemand lopen met een smartphone voor de helft uit de kontzak, bijna een uitnodiging vormend het toestel te laten stelen of gewoon te verliezen. Toch kunnen we er niet omheen dat er ergens bezuinigd zal moeten worden bij een mini smartphone. Dat gaat dan meestal ten koste van de accu en de camera. Kleinere accu’s kunnen echter nog altijd bijzonder hoog van kwaliteit zijn en als je geen beroepsfotograaf bent, voldoet de camera meestal ook wel.