De beste telefoon in 2020

In onze blog ‘De beste telefoon, alleen bellen is allang niet meer genoeg’ hebben we geprobeerd een beeld te schetsen waarop allemaal gelet dient te worden bij het bepalen wat de beste telefoon, mobiel of smartphone is. Daar komt nogal wat bij kijken en niet op zijn minst hoe objectief de onderzoeker precies is.

Daar kunnen we echter niks aan doen, dus richten we ons vooral op de criteria en de diverse onafhankelijke site,s die smartphones op dit gebied getest hebben.

Wat blijkt? Er is wel enige overeenkomst, maar zelfs onafhankelijke onderzoekers zijn het niet altijd met elkaar eens. Naast een algemene, totale beoordeling gaan we ook in op wat meer specifiekere testen zoals accuduur en camera. Hierbij maken we gebruik van sites als Computertotaal, Consumentenbond, Unitedconsumers en mobile.nl.

Wat nog wel gezegd moet worden, is dat niet altijd de allernieuwste modellen worden meegeteld, omdat die ten tijde van de test nog niet op de markt waren.

Totaalplaatje van de beste telefoon in 2020

• Computertotaal
  1. Xiaomei Pocophone F2 Pro
  2. iPhone 11 Pro (Max)
  3. Samsung Galaxy S20 Ultra

Merkwaardig genoeg zien we hier dat de Samsung Galaxy er qua specificaties her en der uitspringt, zoals groter scherm, grotere accu, meer RAM, maar de Xiaomei doet daar niet al te veel voor onder en is veel en veel goedkoper (€1350 / €550) De iPhone zit daar een beetje tussenin.

• Unitedcomsumers
  1. Samsung Galaxy S20 Ultra
  2. Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
  3. Apple iPhone 12 Pro

De Samsung smartphones worden hier vooral hoog gewaardeerd op hun beduidend betere beeldschermen. In cameraspecificaties verschillen ze niet veel, maar de opslagcapaciteit is bij de iPhone minder.

• Consumentenbond
  1. Apple iPhone 11 Pro Max ( 64, 256 en 512 GB)
  2. Samsung Galaxy S10+ (128, 512 GB, 1 TB)
  3. Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G

Wat vooral opvalt bij de testen van de Consumentenbond is de uitgebreide detaillering en vooral in hoeverre men de diverse criteria meerekent. Zo worden bijvoorbeeld batterij en scherm het zwaarst beoordeeld, privacy en beveiliging het minst meegeteld. Op zich krijg je hierdoor een bijzonder goed overzicht en heel veel duidelijkheid als je bij de nieuwe aanschaf van een mobiele telefoon precies wilt weten waar de beste scores zitten.

Beeldscherm, accu en camera<

We zien dat vooral deze drie items meestal het zwaarst meegerekend worden bij de beoordelingen, maar welke smartphones springen er dan uit:

• Beste camera
  1. Huawei P30 Pro
  2. Samsung Galaxy Note10+
  3. Apple iPhone 11 Pro Max

De nummers 2 en 3 kennen wel al, maar de Huawei is in deze categorie dus een positief buitenbeentje.

• Accu of krachtigste batterij
  1. Huawei P30 Pro
  2. Samsung Galaxy Note 10
  3. iPhone 11 Pro Max

Kennelijk is bij deze test van Mobiel.nl dezelfde toestellen terug te vinden als bij de camera. Belangrijk is natuurlijk niet alleen hoe lang de accu het uithoudt, maar ook hoe snel die opgeladen kan worden.

• Beeldscherm
  1. Apple iPhone 11 Pro Max
  2. Oneplus 8T
  3. Huawei P30 Pro

De meest merkwaardige conclusie die we kunnen trekken uit dit korte overzicht is het feit dat bij de belangrijkste specificaties de Huawei P30 Pro regelmatig bovenin te vinden is, veel goedkoper is dan zijn medestanders. Toch is deze smartphone nauwelijks of niet terug te vinden in de diverse lijsten van beste smartphones van 2020.