De beste telefoon, alleen bellen is allang niet meer genoeg

Elk jaar worden er talloze testen afgenomen om te bepalen wat het beste product is in de een of andere categorie. De hoeveelheid consumentenproducten is enorm en al die consumenten willen graag weten welke daarvan ze het beste kunnen aanschaffen. Natuurlijk zijn ook de producenten geïnteresseerd. Zij willen immers potentiële klanten hun nieuwste spullen tonen en ook meteen bekend maken hoe goed ze wel niet zijn, vooral in vergelijk met producten in dezelfde categorie. Dat geldt dus ook voor beste telefoons, beste mobieltjes en beste smartphones!

Zijn vergelijkingstesten over de beste telefoons wel eerlijk?

Er zit echter niet alleen een addertje onder het gras, maar een complete python. Allereerst zijn de uitslagen van dergelijke testen afhankelijk van de criteria die eraan gesteld worden. Als je bijvoorbeeld alleen voor de prijs gaat, is het een simpele opdracht, maar dat werkt dus niet bij een complex apparaat als een mobiele telefoon. Er komt veel meer bij kijken en de uitkomst van dergelijke vergelijkingstesten worden uiteindelijk bepaald door de criteria die men het belangrijkste acht. Naast deze criteria is er nog een belangrijk aspect, namelijk die van de uitvoerende, van de opdrachtgever of van het onderzoekscentrum dat die test uitvoert in opdracht van die opdrachtgever. Zij kunnen namelijk allerlei belangen laten meetellen in de uitkomst van een test. Een simpel voorbeeld: als een bedrijf als Coolblue of Bol.com een lijstje met de beste telefoons wil publiceren, dan zullen daar waarschijnlijk vooral toestellen opstaan die ze zelf verkopen. Het zou economisch gezien namelijk nogal dom zijn dat niet te doen. In dat kader moet je dus dit soort testen van bedrijven, die mobiele telefoons en smartphones verkopen met een korreltje zout nemen. Ze kunnen natuurlijk wel objectief zijn, maar er zit altijd een luchtje van subjectiviteit aan of ze zijn daadwerkelijk geheel in het voordeel van dat bedrijf opgesteld. In principe krijg je de meest eerlijke resultaten bij testen uitgevoerd door onafhankelijke bureaus of ondernemingen. Vooral die van consumentenbureaus springen daarbij uit, zoals de Consumentenbond en programma’s als Kassa en Radar; of een onafhankelijke computersite als Computertotaal.

Onderzoekscriteria voor de beste telefoon

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen diverse smartphones, zul je van te voren moeten bepalen waar je allemaal op moet letten.

• Scherm: grootte en scherpte

• Geluid: luidsprekers en hoofdtelefoonaansluiting

• Batterij: duur en oplaadsnelheid

• Stevigheid • Waterdichtheid

• Werkgeheugen

• Opslaggeheugen

• Opties Fotocamera

• Beveiliging

• Netwerkondersteuning

• OS of Operating System

• Formaat en gewicht

• Connectiviteit als Bluetooth, Wifi, GPS

• Garantie

• Ontwerp

• Gebruiksgemak

Als je al deze criteria op een rijtje zet en deze combineert met de prijs van de mobiele telefoon, dan geeft dat een zogenaamde prijs / kwaliteitsverhouding. Ongetwijfeld zullen er tal van mensen zijn die gewoon het beste van het beste willen, maar de verantwoorde consument zal vrijwel altijd kiezen voor de beste prijs / kwaliteitsverhouding. We noemen dat ook wel net iets anders: je wilt waar voor je geld, simpel toch !

Beoordeling

Telefoons, mobiele telefoons en smartphones worden bij tests om te bepalen welke de beste is door de onderzoeker objectief beoordeeld. Alleen op die manier kun je in zijn algemeenheid bepalen welke smartphones boven komen drijven. Zo worden alle eerder genoemde criteria onder de loep genomen en in principe wordt er dan een waardering aan gegeven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door cijfers van 1 tot 10, of sterren van 1 tot 5. Zo zal een groter scherm meestal hoger beoordeeld worden, net als meer geheugen, een goed geluid en betere cameramogelijkheden.

Batterijduur is een heel belangrijk criterium, want je wil ten eerste dat je heel lang je mobieltje kunt gebruiken en ten tweede dat deze heel snel opgeladen wordt.

• Voor de intensieve gebruiker is het geheugen ook van essentieel belang. We zien daarin een onderscheid tussen werkgeheugen, dat zorgt voor snelheid van de apps, en het opslaggeheugen. Naast de opslagmogelijkheden van het toestel zelf, zal de consument ook geïnteresseerd zijn in uitbreidingsmogelijkheden daarvan voor de opslag van foto’s, muziek en films.

• In dit kader is het ook van belang van welk netwerk de telefoon gebruik kan maken, want hoe hoger de beschikbare generatie ( 3G, 4G, 5G) hoe sneller men toegang heeft tot dat netwerk.

• Als je luistert en leest over de mogelijkheden van een smartphone, lijken de cameraopties daar een steeds grotere rol in te spelen. Nog niet zo lang geleden waren we überhaupt al blij dat we met ons mobieltje foto’s konden maken, tegenwoordig komen de mogelijkheden en dus de kwaliteit ervan steeds dichter bij die van professionele fotocamera’s. En we nemen foto’s bij de miljarden om ze vervolgens allemaal aan het internet toe te vertrouwen. Als al die criteria een waardering ontvangen hebben, kijken we welke prijs daaraan verbonden is. De consument wil het liefst de best gewaardeerde criteria voor de laagste prijs en dat is niet meer dan logisch natuurlijk. Waarom zou je €1200 betalen voor een smartphone als je eenzelfde beoordeeld model voor €700 kunt kopen, of nog minder?

Heel leuk om te bepalen welke telefoon de beste is, maar wat wil de consument nou eigenlijk?

Op zich hebben we dat al beschreven in de laatste regel van de vorige paragraaf: waar voor zijn geld, een mooi toestel voor het liefst zo weinig mogelijk geld. Je kunt natuurlijk er wel allerlei leuke testen en onderzoeken op losgelaten, maar dat wil nog niet zeggen dat de consument er ook zo over denkt. Daarin ligt nou net het verschil tussen objectief de beste smartphone, of subjectief. Uiteraard hebben de onderzoeksbureaus absoluut geen boodschap aan die subjectieve beoordelingen en terecht, want ze kunnen daar helemaal niks mee. Er zijn immers miljoenen consumenten en die willen misschien allemaal net iets anders van hun telefoon. De consument zal een mobiel aan willen schaffen dat het beste aan zijn of haar eisen voldoet en financieel haalbaar is. Een dergelijk toestel is voor hem of haar dan de beste telefoon.