Beste camera smartphone

De ontwikkeling van de camerasmartphone

In 2000 bracht Sharp in Japan de eerste smartphone met camera uit. Deze telefoon is in Nederland nooit op de markt gekomen, desalniettemin is ook in Nederland de revolutie met het mobieltje met camera snel gegaan. Was het vroeger een extra optie en had je 10 jaar geleden een enkele hoofdcamera met 8 MP en een selfiecamera van 2 MP, nu heeft zelfs de goedkoopste telefoon een redelijke tot goede camera.

Camerasmartphone in plaats van digitaal fototoestel

Deze ontwikkeling heeft er voor gezorgd dat de meeste mensen tegenwoordig geen digitaal fototoestel meer kopen, omdat je met je telefoon hele goede foto’s kan maken. De markt voor digitale fotocamera’s richt zich de laatste jaren meer op de professionele fotograaf of de amateur die het maken van professionele foto’s als hobby heeft. Voor veel mensen is een goede camera op de smartphone dan ook keuzebepalend bij de aanschaf van een nieuw toestel. De grote variëteit aan smartphones maakt echter de keuze moeilijk. Daarom is het goed om je vóór de aankoop eerst te oriënteren, zodat jouw aankoop voor jou de mobiel met beste camera is.

Het aantal megapixels zegt niet alles over de kwaliteit van de camera

Vaak gaat men er vanuit dat de hoogte van het aantal megapixels bepalend is voor de kwaliteit van de foto’s. Dat is niet zo. De grootte van de beeldsensor en het type lens zijn meer bepalend voor de kwaliteit van de foto dan het aantal megapixels. Een hoge resolutie (een hoog aantal megapixels) is in feite alleen van belang wanneer je van plan bent om de foto’s die je maakt uit te vergroten. Voor een A4-formaat afdruk is 10 MP voldoende. Foto’s met een hoge resolutie die niet gemaakt zijn om uit te vergroten, nemen daarom vanwege de bestandsgrootte alleen maar meer opslagruimte in dan nodig. Voor het maken van goede foto’s, vooral bij slechte verlichting, is het meer van belang om te kijken naar de grootte van de beeldsensor. Een grotere sensor biedt namelijk meer ruimte voor individuele pixels, wat tot gevolg heeft dat de pixels groter zijn en meer licht registeren dan kleinere pixels. Dat resulteert dan weer in een betere foto met minder “ruis” bij slecht licht. Hieronder volgt een opsomming van enkele mobieltjes met goede camera en hun specificaties.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Deze telefoon is begin dit jaar uitgekomen en de reviews zijn uitermate goed. Deze telefoon heeft aan de achterkant drie camera’s: één hoofdcamera van 108 MP, twee telefotocamera’s van 10 MP en een groothoekcamera van 12 MP. De selfiecamera is 40 MP. Volgens de reviews is de camera beter dan de voorganger, de S20 Ultra. Daarnaast wordt er over dit toestel gezegd dat de zoomkwaliteiten uitstekend zijn. Wanneer je veel belang hecht aan een uitstekende camera op je mobiel, dan is dit een goede keuze. Bedenk echter wel dat dit het nieuwste topmodel van Samsung is die daarom in een hogere prijsklasse valt.

iPhone 12 Pro Max

Dit model van Apple is in het laatste kwartaal van 2020 uitgekomen. Dit toestel heeft een 12 MP hoofdcamera, een 12 MP telefotocamera en een 12 mp groothoekcamera. Ook de selfiecamera is 12 MP. Deze smartphone presteert vooral goed in een omgeving met weinig licht. Hij heeft namelijk een grote sensor die het mogelijk maakt om veel licht op te vangen. De meeste smartphone camera’s zijn in mogelijkheden beperkt wanneer het licht minimaal is, bij de iPhone 12 Pro Max kun je echter de hoofd- en groothoeksensor in de Night Mode gebruiken waardoor je meer mogelijkheden hebt. Verder heeft deze iPhone een zogenaamde LiDAR scanner. Deze bepaalt door middel van laserpulsen de afstand tot een object. Hiermee heb je een zes maal snellere focus en kun je ook ’s nachts uitstekende selfies maken. Als je van plan bent om te filmen met je nieuwe smartphone, weet dan dat deze mobiel met beste camera over Dolby Vision HDR beschikt. Hiermee heb je een grote hoeveelheid kleuren, helderheid en contrast, wat resulteert in filmpjes die er heel natuurlijk uitzien.

Xiaomi Mi10

De Xiaomi Mi 10 heeft, net als de Pro en de Xiaomi Mi Note 10, een 108 MP groothoekcamera, een 13 MP ultragroothoekcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptecamera. Met deze laatste kun je leuke bokeh-effecten creëren. Dat wil zeggen dat een persoon of voorwerp op de voorgrond scherp is en de achterkant vaag. De selfiecamera is 20 MP. Xiaomi is een Chinese fabrikant die telefoons maakt met goede specificaties, maar voor een redelijke prijs. Dus als je zoekt naar een goede telefoon maar niet van plan bent een prijs neer te tellen zoals die geldt voor een flagshipmodel van bijvoorbeeld Samsung of iPhone, dan is dit een goede optie.

Google Pixel 4 XL

Dit model van Google is al eind 2019 uitgekomen, maar kan een van de beste camera smartphones van 2019 worden genoemd en verdient daarom een plek in dit artikel. De telefoon heeft een 12.2 MP groothoekcamera en een 16 MP telefotocamera. Bij daglicht maakt deze mobiel fantastisch goede foto’s en bij slechte lichtomstandigheden zijn de foto’s van de Google Pixel 4 XL volgens reviews zelfs beter dan die van de veel duurdere Samsung Galaxy S20 Ultra. Ook de selfiecamera van 8 MP wordt in verschillende reviews hoog gewaardeerd. De prijs van de Google Pixel modellen ligt aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld de toprange van Samsung.

Google Pixel 5

Ook de nieuwere Google Pixel 5 maakt goede foto’s, maar doet volgens de reviews toch onder voor de hierboven genoemde, eerder uitgebrachte, Google Pixel 4 XL. Dit apparaat heeft een 12.2 MP groothoekcamera en een 16 MP ultragroothoekcamera. Een telefotocamera ontbreekt, maar toch geeft deze mobiele telefoon goede resultaten. De selfiecamera is 8 MP.

Online vergelijken

Als je de exacte specificaties en prijzen wilt weten, dan kun je op de website van Midimedia alle benodigde informatie vinden. Bovendien biedt deze website een handig filter waarmee je een selectie kan maken voor de aankoopprijs die jij in gedachten hebt, maar ook kan je filteren op een aantal specificaties, zoals bijvoorbeeld het aantal megapixels.