Adviezen van de Consumentenbond over mobiele telefoons voor ouderen?

Vergelijkingssites zijn er honderden, misschien wel duizenden, want de consument wil graag op de hoogte gehouden worden van de verschillen in kwaliteit van een aan te schaffen product.

Eén van die producten is de mobiele telefoon. Die worden gemaakt door ik weet niet hoeveel verschillende fabrikanten en er zijn een hele lading verschillende types van één merk. Daarnaast is het ook nog eens zo dat ze elk jaar nieuwe modellen op de markt brengen, terwijl eigenlijk de dan verlopen toesteltypes nog uitstekend voldoen.

De markt is natuurlijk volledig gericht op de grootgebruiker, het liefst met een aantrekkelijk abonnement. Dat lijkt op dit moment vooral de jeugd te zijn.

Ook de oudere medemens wil echter een goede en liefst praktische mobiele telefoon, niet perse omdat ze ouder zijn, maar omdat het eigenlijk gewoon een handig apparaatje is. Nu is de vraag natuurlijk of een mobiele telefoon voor ouderen verschilt van de smartphone voor de jongere medemens?

 

Zwaartepunt van gebruik

Over het algemeen kunnen we stellen dat er in elke doelgroep kleine of soms grote verschillen zijn in het waarom van het hebben van een smartphone of mobiele telefoon. Voor de jeugd ligt dat zwaartepunt vooral op sociaal gebied, de sociale media, de kunst om via een telefoon vriendschappelijk om te gaan met iemand die naast je zit. De oudere zal dan ongetwijfeld niet eens zijn of haar telefoon pakken en begint gewoon een gesprek.

Voor ouderen zal het praktische aspect vermoedelijk zwaarder wegen dan het speelse. We zien dat ook terugkomen in de beschrijvingen in de artikelen van de Consumentenbond: eenvoud, grotere iconen van alleen de noodzakelijke functies, fysieke noodknop. Het beeldscherm is dan ook niet vergeven van de piepkleine icoontjes, maar van enkele handige apps, zoals een klok, de telefoon, een wekker, misschien een nieuws en een muziekicoon. Praktisch dus. Meestal is de enige reden om een mobiele telefoon te hebben het kunnen bellen van iemand in geval van nood, of bereikbaar te zijn.

 

Dat neemt niet weg…

Dat neemt inderdaad niet weg dat menig oudere een smartphone koopt om geheel en al ondergedompeld te kunnen worden van alle wonderbaarlijke dingen die je met zo’n apparaat allemaal kunt doen, zoals op leuke manier contact hebben met je kleinkinderen.

 

Een goede mobiele telefoon voor ouderen

Helaas is het artikel op de site van de consumentenbond uit 2017 en de ontwikkelingen op de mobiele markt gaan snel.

Er worden echter een aantal mobiele telefoons aangeraden, zoals de Doro 8031, de Huawei P9 Lite, de iPhone General Mobiel 5 en de Fysic FM-7500.

De eerste drie zijn in principe gewone, door iedereen te gebruiken smartphones met de mogelijkheid tot ‘eenvoudige stand’ Hierdoor worden de iconen groter, net als de letters en het is veel minder druk en dus overzichtelijker op het scherm zelf.

De Fysic mobiele telefoonserie is echter geheel gericht op de oudere medemens en zijn dan ook onder andere verkrijgbaar op sites van hulpmiddelen voor ouderen. Opvallend hier is dat het scherm klein is, maar de druktoetsen voor de telefoon groter en duidelijker inclusief een fysieke noodknop.